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quarta-feira, 27 de abril de 2016

Caracterização do Estado Nutricional de escolares atendidos pelo Programa Alimentação Saudável da Prefeitura do Município de São Paulo


Characterization of pertaining to school the Nutricional State taken care of for the Program Healthful Feeding, of the City hall of the City of São Paulo

palavras-chave: educação nutricional, avaliação nutricional, obesidade em escolares

keywords: nutritional education, evaluating the nutritional state, obesity of pre-school and school students

Resumo
Introdução: Para prevenção de desvios nutricionais são necessários programas de educação nutricional visando adoção de hábitos alimentares saudáveis. O presente estudo objetiva caracterizar o estado nutricional de alunos de 15 escolas municipais de São Paulo no ano de 2006. Metodologia: Trata-se de um estudo transversal com 1922 escolares, de 5 a 9 anos e 11 meses. Os dados coletados foram peso e estatura e analisados pelo programa Epi-info versão 6.04, aplicativo Epi-nut. Os indicadores antropométricos utilizados foram: estatura/idade, peso/idade e peso/estatura. Resultados e discussão: Através do índice P/A verificou-se a prevalência 13,0% de excesso de peso segundo ambos os gêneros. Estudos demonstram que o aumento nas taxas de obesidade pode ser explicado pelas mudanças na alimentação e estilo de vida. Conclusão: A obesidade é cada vez maior em nosso país, alcançando classes mais baixas onde predominava déficit nutricional, faz-se necessário a criação de políticas públicas relacionadas à educação nutricional.

abstract
The objective of this survey is evaluating the nutritional state of 2,893 pre-school and school students, male and female children, from 18 municipal schools in São Paulo, attended by the PAS – “Programa Alimentação Saudável” (Healthy Eating Program), during the year of 2006.
In this study, we have used antropometrical indexes, such as: E/I (Height / Age), P/I (Weight/Age) and P/E (Weight/Height), analysed in Epi-info and the Epis-nut and classified by “z” scores, according to NCHS.
All the indexes had presented deficits, but only E/I (Height/Age) represented a public health problem (2.5%). However, the indexes that indicate excess were much higher, what confirms the increase of its incidence in this population, probably as the result of the changes in the food habits and the lifestyle.
In all the studied districts of the city, we found elevate index of weight excess, showing that the obesity is a problem of public health that requires specific political actions and intervention.
Amongst the studied genders, the female students had showed greater prevalence of weight excess, probably due to the greater storage of calories in fat form, and not of proteins, if compared to the male students.
The results obtained in this study show the importance of developing public and governmental policies related to the nutritional education, including the participation of all agents involved in that process. Besides that, it is important to measure and follow the nutritional state of this population, analyzing their alimentary behavior, aiming not only the treatment of the obesity but its prevention, in order to promote better quality of life to this population, as much in the present as in the future.




Autores

Dra. Claudia Alves Tavares

Nutricionista do Programa Alimentação Saudável, da Prefeitura do Município de São Paulo


Dra. Daniela Freitas Martins

Nutricionista do Programa Alimentação Saudável, da Prefeitura do Município de São Paulo



Dra. Elaine Lima da Silva

Nutricionista do Programa Alimentação Saudável, da Prefeitura do Município de São Paulo


Dra. Fabianny Calazans Santana

Nutricionista do Programa Alimentação Saudável, da Prefeitura do Município de São Paulo


Dra. Leila Adnan Nasser

Nutricionista do Programa Alimentação Saudável, da Prefeitura do Município de São Paulo


Dra. Marisa Chiconelli Bailer

Nutricionistas do Programa Alimentação Saudável, da Prefeitura do Município de São Paulo


Ednéia Lázaro Souza

Estagiária curricular do Centro Universitário São Camilo


Mayumi Marcela Ujessato

Estagiária curricular do Centro Universitário São Camilo


Natália Iniava Perozzeolo

Estagiária curricular do Centro Universitário São Camilo


Penélope Sabrina de Paula

Estagiária curricular do Centro Universitário São Camilo


Prof. Dra. Daniela Fagioli

Nutricionista, Especialista em Nutrição Clínica, Título de Especialista em Saúde Coletiva, Mestre em Ciências, Docente orientadora da Universidade Paulista


Profa. Dra Monica Santiago Galisa

Professora do Centro Universitário São Camilo


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